Välkommen till vår värld gilla oss på Facebook.
 Instagram-icon

Anti-age

Vad innebär hudens åldrande?
Hudens åldrande kan delas in i det inre och det yttre åldrandet. Det inre åldrandet beror på genetiska faktorer, hormoner och att vi kronologiskt blir äldre. Detta är en naturlig process och är ett förhållandevis långsamt förlopp som först skulle inträffa sent i livet om vår hud inte utsattes för annan påverkan. Det yttre åldrandet har en större betydelse när det gäller vår hud. 90% av alla synliga tecken på åldrande beror på yttre faktorer varav 80% är en direkt konsekvens av solljusets UV-strålar. Återsående 10% beror på livsstil och miljöfaktorer såsom klimat, kemisk påverkan, matvanor, alkohol och rökning.
Inre åldrande beror på två faktorer. Hormonpåverkan och cirkulation.
Hormonpåverkan – Östrogenhalten sjunker normalt vid klimakteriet, detta leder till nedsatt cirkulation. När cirkulationen avtar blir cellgenerationen långsammare. Samtidigt vandrar cellerna lika snabbt till ytan vilket leder till att dermis blir tunnare. Talgkörtlarna producerar inte lika mycket smörjande talg och huden har inte samma förmåga att hålla kvar fukt, huden blir torr. Oregelbunden melaninsyntes gör att det produceras pigmentfläckar på huden sk åldersfläckar. Avtagande produktion av hyaluronsyra gör att huden inte kan hålla kvar fukt lika bra. Cirkulationen avtar genom att blodkärlen så småningom blir förkalkade. Kolesterol i kosten avlagras på blodkärlsväggarna.
Yttre åldrande beror främst på uv-strålarnas påverkan på huden. UVA-strålarna går på djupet i huden ända ner till dermis. Där bryter de ner grundsubstansen som gör att det blir förändringar i collagen och elastinfibrernas struktur. Huden mister sin spänst, elasticitet och sin förmåga att bevara fukt. Collagenfibrerna blir stela och elastinfibrerna mister sin elasticitet, detta gör att det uppstår linjer och rynkor. Nedbrytningen gör också att dermis blir tunnare vilket ger en mer genomskinlig hy och ytliga blodkärl syns mer.
UVB-strålarna tränger ned i epidermis. Huden försvarar sig med att producera ett mörkt färgämne, melanin. UVB-strålarna aktiverar också celldelningen. Det innebär att det bildas fler celler än huden hinner stöta av på ett naturligt sätt. Då blir epidermis tjockare och huden gråmatt, livlös och läderartad.

Åldrad, särskilt solskadad hud har förlorat kollagen och därmed blivit rynkig och mindre elastisk. I dag kan vi både förebygga och åtgärda detta problem med hjälp av vetenskapligt dokumenterade metoder, var för sig eller i kombination, beroende på vilket resultat som skall uppnås.

Klicka på länkar för mer information.

Medicinsk hudvård
Kemisk peeling
IPL
Microneedling
Ansiktslyft utan kirurgi
Restylan vital
RF-radiofrekvens